Други

Деструктивното влияние на телевизията върху децата


Като мюсюлмани ние вярваме в един Бог-Аллах, вярваме, че Коранът е откровение от Него, низпослано на Пророка Мухаммед (с.а.с), и вярваме в семейните ценности.Нашият живот е различен от този на французите и американците.В Исляма няма секс преди брака, няма наркотици и алкохол, отричаме насилието и разточителството, уважаваме възрастните и обичаме децата.Много е важно да разберем степента, до която нашите деца са асимилирани от това общество, и че едно от най-силните оръжия за осъществяването на този факт  е телевизията.


Един от най-лошите родителски кошмари е да имаш дете, пристрастено към телевизията – то гледа телевизия, преди да излезе за училище, и сяда като залепено пред телевизора веднага щом се прибере, после си взема още една доза, преди да заспи.

Телевизията е превърнала любимите предавания и филми в никога несвършващо занимание, а видеоигрите допринасят още повече за това. Безброй деца са влюбени в лилавия динозавър Барни, който не е нищо повече от скачаща кукла в шоу, пълно със сладки твари и специални ефекти. Единственото, което децата научават в това шоу, е да са усмихват насила.

Заради силните втълпяващи сили на телевизията повечето деца вече имат малко търпение да изпълнят каквото и да било,  което изисква съсредоточаване или преминаване от една мисъл към друга. Вместо това тяхно въображение е сериозно увредено. Електронните забавления произвеждат пасивност и отменят дейности, които занимават физиката, ума и духа,  като общите молитви в дома, играта вътре и навън с членовете на семейството или четенето. Докато гледа телевизия, детето не може да строи с конструктор или да сглобява самолет,  нито да остави въображението си да се потопи в хубава книга.

Вместо това то е лишено от контакт с останалите членове от семейството. Дори изражението на лицето му се променя: лицевата челюст е отпусната и остава леко отворена, езикът стои върху предните зъби, а очите имат празен, блуждаещ поглед.

Проучванията показват, че дългото гледане на телевизия от децата е свързано с агресивното поведение, липса на творческото мислене, на търпение, въображение, желание за участие в нещо и със слабо физическо, умствено и духовно израстване.

Телевизията изгражда у децата поведение, което родителите са изгубили векове, за да скрият, например насилието или вулгарността на възрастните. Тя им показва, че възрастните не винаги знаят какво правят. Откривайки тази и други тайни на възрастните, децата губят периода  на детството си, който е период на невинност.

Днес има повече възрастни деца и вдетинени възрастни. Обикновено децата са изгледали 5000 часа телевизионно време, преди да са постъпили в първи клас, и 19 000 часа при завършването на училище- това е повече, отколкото те прекарват в класната стая! Обикновено 28 часа на седмица изминават в гледане на телевизия-това е повече от което и да е занимание с изключение на съня.

Тези часове не включват времето, прекарано в гледане на видеокасети, игра на видеоигри, слушане на касети или компактдискове.

Няма институция, която да играе по-важна роля в отглеждането на децата от семейството, затова отговорността за заниманията на детето се пада на родителите.Задължение на родителите е да следят заниманията на децата си и стриктно да ограничават времето, прекарано пред телевизора или пред други електронни забавления.

Влиянието на телевизията може да бъде спряно с помощта на здравословни занимания, като четене, ислямски викторини, състезания със семейството и приятелите, игри и занимания, изискващи мислене и допълнителни молитви.Трябва да е окуражаваме децата, докато четат или се занимават с други позитивни дейности, да откриват поуките, скрити в книгите, и Великия Божествен замисъл.Говоренето СЪС, а не НА децата ни също им помага.

Трябва да избягваме да заповядваме на децата си или да ги принуждаваме да ни слушат.по-скоро ние трябва да ги слушаме!Да ги окуражаваме да споделят мислите и идеите си и да обмислят нещата задълбочено, да им предадем важността на логичното мислене и изобретателността.По този начин телевизията може да бъде държана в рамките на нормалното, ако не бъде абсолютно премахната от живота им.

http://selqm-jeni.hit.bg/categories/teenages/tv.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *