Други

Мартениците…

Мартениците…

Ес Селям Алейкум братя и сестри.

Това време на годината е в което всички ние още преди да излезнем от вкъщи вече ще знаем, че една голяма част от хората навън са се окичили с мартеници и може би някой от нас също ще последват този пример без да се замислят, или просто ще си кажат, е какво пък това е просто мартеница, тя не е религиозен символ или не виждам лошо да се накича и аз, но нека не подхождаме прекалено лекомислено на нещата и като здравомислещи хора да се замислим какъв е всъщност смисълът и каква е причината да се носят тези мартеници, какви са ползите и какви са вредите.

Възможно е някой мюсюлмани да не са се и замисляли над това или вече да имат някакво свое мнение по въпроса с мартениците, с което да се успокояват, че в това няма нищо лошо.  Но нека се запитаме, дали това е точно така ?

На първо място не само ние мюсюлманите, а също така всеки човек трябва да знае, че мартениците са езически обичай и на това мнение са също християните и други общности в нашата страна. За да разберем по правилно каква е вредата от носенето на мартеници трябва да се върнем малко назад във времето и да рзгледаме откъде произлиза този обичай.

Първи март е древен български празник, с тази дата се свързва началото на пролетно-летния сезон. Обичаите на този ден са свързани със стопанката на къщата и съживяването на природата след тежката зима.

Според етнографските изследвания първите мартеници, предназначени за окичване на хората и на добитъка, са били изработвани само от червен конец и са играели ролята на амулети. По-късно към червения конец започва да се усуква и бял. Вярвало се че носенето на мартеницата има магическа сила. Според преданието, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана “лошотия”, която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания първи март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от “лошотията” и най-вече от болести и уроки.

Този обичай се смята за уникално българска традиция, макар че в леко променен вид обичаят присъства в Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor(мърцишор), но там мартеници носят само жени, докато в България ги носят всички. Този обичай всички да носят мартеници датира от векове по земите населявани с българско население. Някога в България са ги носели също само жените и децата, но след средата на миналия век и мъжете започват да се закичват с тях.

И в днешно време както и преди някой от хората вярват, че носенето на мартеници ще им донесе щастие, здраве, успех и т.н и също, че ако не ги носят това може да е причина да им се случи нещо лошо.

Само от дотук написаното обяснение за този стар обичай, на всеки добре запознат с религията си мюсюлманин ще стане ясно, че мартениците не само нямат общо с религията ни, а също са в разрез с нея ако се влагат подобни вярвания (че мартеницата носи късмет, щастие или има някаква специална магическа сила сила) то тогава човек изпада в голям грях, защото първо се самозаблуждава и второ обвързва сърцето си с вяра, че мартеницата ще му помогне и я използва като амулет, което в Исляма е абсолютно забранено. Носенето не само на мартеници, но на какъвто и да е било друг вид амулет в Исляма е забранено.

От Имран Ибн Хусайн се предава: Веднъж Пратеникът на Аллах саллаллаху алейхи уа саллам, видял един човек с жълт пръстен на ръката му и го попитал: “Какво е това?” този човек му отговорил: “Нося го, за да не ме застигне слабост.” Пророкът саллаллаху алейхи уа саллам, казал: „Незабавно свали това нещо, тъй като то само ще увеличи твоята слабост. Ако умреш с този пръстен на ръката си, то никога няма да постигнеш щастие”. /Този хадис е сведен от Ахмед 4/445, Ибн Маджа (3531), Ибн Хиббан (1410), (1411), ал-Хаким; достоверен сахих хадис/

Още за носенето на различните амулети можем да прочетем тук: http://islambulgaria.blogspot.com/2011/01/blog-post_21.html

Носенето на пръстен както и на други накити по принцип не е забранено, но влагането на подобни вярвания, че това носи късмет или щастие и обвързване на сърцето с такава вяра вече става харам (забранено).

Всеки от нас е чувал за различните вярвания и практики като например: да се носи мартеница докато не се види щъркел или да се окачи на дърво. На всички ни е ясно, че това са измислици и суеверия, знаем че нито едно от тези действия няма да донесе нито едно от изброените желания защото мартениците сами по себе си нямат никаква сила да правят каквото и да било, камо ли да носят здраве и щастие.

Ето защо като правоверни мюсюлмани на нас не само, че не ни утива да носим мартеници и да подкрепяме този езически обичай, но също така ще трупаме и голям грах ако носим мартеница с подобно намерение и вярване. Важно е да се отбележи, че самите мартеници не биха били забранени ако хората ги носеха само за украшение на дрехата си и ако не влагаха някакви измислени вярвания и суеверия когато се накичват с тях, но за съжаление това не е така, и ние чуваме най различни суеверия свързани с тях. Също тъй като това е един обичай произлизащ от хора с езически вярвания ние не трябва да го подкрепяме като ги носим, и да даваме пример на хората около нас.

Един от най големите проблеми свързан с мартениците е когато се стигне до там, че някой от хората когато дойде месец март, бързат да си купят мартеница защото едва ли не ако не го направят може да им се случи нещо лошо. Това е само още една от вредите които произлизат от този стар обичай и подобни вярвания…  Така че всеки трябва да се замисли преди да се накичи какъв смисъл влага в това и какъв пример дава на хората около себе си. Защо слага мартеници и на какво се надява, когато я носи.

Трябва на всеки мюсюлманин и особенно на младите хора да се изясни че, такива вярвания са заблуда и Аллах не е дал някаква ”специална сила” на мартениците чрез която да лекуват или да носят щастие на хората. Този от когото трябва да търсим щастие и успех е само и единствено Аллах.

Аллах казва в Свещения Коран:

39. и човек ще има само онова, за което се е постарал,

40. и старанието му ще бъде видяно,

41. после напълно ще му се въздаде,

42. и че при твоя Господ е завършекът,

43. и Той поражда смеха и плача,

44. и Той съживява и умъртвява,

45. и Той създава двойките – мъжко и женско, –

46. от капка сперма, когато се изхвърля [в утробата],

47. и от Него е повторното сътворяване,

48. и Той дарява богатство и удовлетворение,

53.СУРА ЗВЕЗДАТА

Така че само Аллах може да ни даде тези неща и само Той може да отмени нечия беда, но затова е нужна нашата молитва и нашият труд, а не окичване на мартеници и изпълняване на езически обичай и ритуали.

Всевишният Аллах е казал: „И ако ги попиташ: “Кой е сътворил небесата и земята?”- те ще ти отговорят:”Аллах!” Кажи: “Вие мислили ли сте за тези, на които се покланяте освен на Аллах? Ако на Аллах е угодно да ми причини беда, нима онези могат да премахнат Неговата беда? Или ако поиска Той да ми дари милост, нима те ще възпрат Неговата милост?” Кажи: “Достатъчен ми е Аллах! На него се уповават уповаващите се!”/39:38/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *